[CRÒNICA] PRIMER DE MAIG A LA VILA DE GRÀCIA

El Primer de Maig, dia internacional de la classe treballadora, és una data assenyalada en la qual ARRAN Gràcia hem participat activament de les diverses mobilitzacions de caràcter local i nacional que s’han donat a terme.

mani30AEl 30 d’abril, dia internacional del Sabotatge, vam participar de la II Marxa Anticapitalista de la Vila de Gràcia, sota el lema: “Contra l’explotació del patriarcat i del capital, AUTOGESTIÓ VEÏNAL”. El comitè anticapitalista de Gràcia, format per diversos col·lectius de l’anticapitalisme combatiu de la Vila, va convocar per segon any consecutiu aquesta marxa, marcant-la com a cita per a les veïnes i prèvia al Primer de Maig. Per als col·lectius era important consolidar la convocatòria, tenint en compte el setge policial que vam viure l’any passat quan centenars de policies antiavalots dels Mossos d’Esquadra van prendre els carrers de Gràcia, el que popularment es va anomenar “Mani Brimo” – llegiu el comunicat dels col·lectius aquí-.

Enguany les veïnes estaven citades al vespre a la plaça Revolució. La marxa va recórrer els carrers de Gràcia assenyalant amb cartells i pintades a bancs, caixes, immobiliàries i empreses de treball temporal. Aquestes entitats són braços armats del capitalisme culpables de la situació precària de les veïnes, especialment les joves. Ens veiem abocades a condicions laborals precàries, obligades a marxar del nostre barri per la impossibilitat de trobar-hi un habitatge assequible, i ofegades, com a classe treballadora, per un deute il·legítim del qual les caixes i els bancs en són responsables directes.anticapgracia

La marxa denunciava la situació de la classe treballadora i cridava a la mobilització, la lluita i l’organització d’aquesta. A banda d’això, també cridava a la defensa de la Vila, atacada per un procés d’elitització en el qual la classe treballadora s’està veient desplaçada per un augment del nivell de vida i, per tant, l’encariment de la vida quotidiana. Un dels exemples d’aquest fenomen és la voluntat de convertir Gràcia en un pol d’atracció turística, i la presència del Generator, un macro youth hostel situat al carrer Còrsega n’és una bona prova. Quan la marxa va passar per davant del Generator es van enganxar cartells als finestrals amb lemes com “Turisme no és riquesa, és precarietat” i “Gràcia no està en venda, es defensa”.

Les accions que es van realitzar durant la marxa també anaven a denunciar l’opressió patriarcal que vivim les dones de classe treballadora, atacant botigues de roba interior com Intimissimi, Calzedonia o Golden Point. L’ideal de bellesa que exporten aquestes botigues és l’origen de la pressió estètica, una de les moltes violències del patriarcat que ataca especialment a les dones de classe treballadora que no hi creiem.

Amb aquesta marxa, els col·lectius anticapitalistes de la Vila de Gràcia vam consolidar una trobada que esperem que es repeteixi en els propers anys i que veiem molt positiva de cara a difondre entre les veïnes la nostra forma de lluita, assenyalar els culpables de l’explotació que pateix la classe treballadora i cridar a les mobilitzacions anticapitalistes del Primer de Maig.

El dia 1 de Maig, vam participar de la manifestació del matí que convocava la Coordinadora Obrera Sindical amb el conjunt de l’Esquerra Independentista, i que va recórrer els carrers del centre de la ciutat. Es van dur a terme algunes accions contra centres de treball on hi havia hagut conflictes laborals; ARRAN va assumir les accions contra Mango, denunciant la mort de 1138 treballadores en una fàbrica de Bangladesh així com la pressió estètica; i les accions contra Decathlon, empresa coneguda per contractar joves amb contractes escombraria i fraudulents. ARRAN Gràcia també vam participar del bloc de l’Esquerra Independentista de la manifestació anticapitalista de la tarda.

10325333_820650047959888_5781283317941754827_nPer acabar, i emmarcat en els actes del Primer de Maig, vam organitzar una xerrada sobre el document de la COS “El lloc de feina com a espai d’intervenció política”. En acquesta xerrada, que va tenir lloc al Casa Popular Tres Lliris, van participar tres companyes de la COS que van explicar quina era la funció del sindicat combatiu de l’Esquerra Independentista i la importància de la lluita sindical. Sovint no tenim en compte la repressió que patim a nivell laboral, una de les opressions principals que rebem com a treballadores dins del sistema capitalista i patriarcal. Seguidament, una companya de la sectorial de la COS Lleure ens va explicar la seva lluita i com s’havien organitzat en un sector tan atomitzat com el lleure. A més a més, les treballadores gracienques de YMCA van explicar la seva situació després del conflicte laboral que van patir a principis de curs. Després de denunciar els contractes en fora de conveni que tenien i de ser acomiadades per l’empresa, van ser readmeses però amb una constant desvalorització de les seves tasques. A partir d’aquest cas, nombroses joves que van assistir a la xerrada es van animar a explicar els seus casos d’explotació o assetjament laborals, que moltes patim en silenci en el nostre dia a dia. La conclusió del debat va ser la importància de donar-nos suport mutu en les nostres assemblees i llocs de participació i organització política, poder treballar aquests temes dins i fora dels llocs de feina, i sobretot recollir sempre proves que demostrin el conflicte laboral. És en el lloc de feina on es demostra i es visualitza més la lluita de classes. Per acabar, les companyes d’ARRAN Fort Pienc van realitzar un sopar popular i cafeta antirepressiva pels casos que arrosseguen encara de vagues generals. Així tancàvem una setmana de lluita amb un acte festiu i reivindicatiu.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s