[MANIFEST DE CAMPANYA] DESOBEÏM L’ABSURD!

El capitalisme cerca perpètuament el benefici extret de l’apropiació del treball, requisit indispensable per a arribar a l’urbanització. També es compleix la relació inversa: el capitalisme necessita l’urbanització per absorbir la sobreproducció que genera contínuament. D’aquí sorgeix una connexió íntima entre el desenvolupament del capitalisme i el procés d’urbanització.

Dins d’aquest context, la gentrificació és un procés de transformació urbana en el que la població original d’un sector o barri deteriorat és progressivament desplaçada per una altra d’un major nivell adquisitiu. Aquest desplaçament és la conseqüència de programes de requalificació d’espais urbans estratègics, aquells més desitjats pel capital immobiliari i la indústria turística. Aquest fenòmen afecta especialment a la memòria col·lectiva dels barris, impossibilitant la reconstrucció del passat i provocant la pèrdua de la identitat local. La gentrificació s’ha plantejat com un mitjà per recuperar la ciutat pels negocis, les classes mitjanes i mitjana-altes, a través d’aplicar les forces del mercat, desplaçant les classes populars a la perifèria.

No és dificil reconèixer bona part d’aquest fenòmen en la realitat de la nostra vila. El cada cop més alt nombre de hostels, els pisos que estan buits tot l’any i que quan arriba el bon temps es lloguen a preus exorbitants, els lloguers inassolibles per les joves i l’oci consumista que ens està arrabassant l’espai públic són símptomes que identifiquem amb aquest procés. Cal afegir també que el procés de gentrificació -d’elitització de la Vila de Gràcia- forçant la sortida de les veïnes del barri, aconsegueix trencar amb els forts i arrelats vincles històrics i culturals d’aquestes i, per tant, soles, esdevenir més febles i controlables.

Trobaríem clars exemples d’aquest procés en la prioritat a mantenir les terrasses dels bars amb vida plenes de clients que puguin consumir el seu cafè amb llet a més de 2€ mentre se’ns prohibeix jugar a pilota o consumir alguna beguda al banc del costat; en les tanques de la Plaça de les Dones del 36 (l’Administració és qui decideix quan s’hi fa vida i quan no); a la privatització del Park Güell (cessió d’un espai de totes les gracienques i barcelonines al lucre privat); o en la recent prohibició de jugar a pilota a la Plaça de la Vila de Gràcia privant-nos de l’ús lliure de l’espai públic. Aquestes són algunes de les conseqüències directes d’un ampli procés d’elitització, que busca amagar les precàries darrere de l’aparador de les “ciutats marca”, invisibilitzant la manca d’accés a les necessitats bàsiques. 

Com a principals problemàtiques, doncs, identifiquem la manca d’habitatges accessibles pel jovent de la Vila i per la població en general, la massificació turística del barri i la conseqüent privatització de l’espai públic; també cal destacar que la principal arma per part de les administracions públiques és l’increment del control policial i de la repressió a les nostres places i carrers, en nom de l’ideal de civisme neoliberal barceloní.

Com a joves, veiem com l’esmentada llei del civisme és el punt clau de la política neoliberal de l’Ajuntament de Barcelona, que només beneficia a uns quants. Considerem absurd que les turistes tinguin prioritat davantde les veïnes. Considerem absurd que aquestes veïnes passin a ser de segona, juntament amb les seves necessitats. Considerem absurd que les necessitats bàsiques com són l’habitatge, l’alimentació i els punts de trobada i organització es vegin limitades enfront de les polítiques neoliberals del lliure mercat, que envaeixen la nostra quotidianitat. Considerem absurd cedir a aquesta lògica individualista del capital, ja que només pretén trencar les xarxes d’afinitat i autoorganització de les classes populars.

Davant d’això, les joves i les treballadores portem temps organitzant-nos i creant espais de contrapoder, al voltant dels quals hem enfortit xarxes de suport mutu que ens han demostrat que som capaces d’autoabastir-nos al marge de les lògiques del mercat. Per això cal que ens apoderem, que ens sentim fortes per desobeïr, ja que la desobediència és l’eina més poderosa que tenim per plantar cara.

Des d’ARRAN Gràcia fem una crida a desobeïr les seves lleis capitalistes en tots els aspectes de les nostres vides.

Gràcia no està en venda, Gràcia es defensa!

Desobeïm l’absurd!

10155696_807771132581113_1852054789110725436_n

Un pensament sobre “[MANIFEST DE CAMPANYA] DESOBEÏM L’ABSURD!

  1. Retroenllaç: Pla d’Usos de Gràcia | CUP Gràcia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s